Liège
26-04-2014 16:33:27
Zondag wordt voor de honderdste keer Luik-Bastenaken-Luik verreden. De laatste en bovendien lastigste voorjaarsklassieker.
De opvolger van Daniel Martin, de winnaar van 2013, luistert naar de naam Alejandro Valverde, Philippe Gilbert, Roman Kreuziger, Michal Kwiatkowski, Bauke Mollema of Daniel Martin.
Zij toonden tot dusverre de beste vorm in de heuvelklassiekers en/of hebben in het verleden bewezen een dergelijke zware koers te kunnen winnen.
Valkenrots
Wat er zondag anders is dan de voorgaande 99 edities? Niet veel. Ten opzichte van 2013 keert de Roche-aux-Faucons terug. Dat maakt de 262,9 kilometer tussen Luik en Bastenaken nog lastiger voor de niet-klimmers. Op die Valkenrots sloegen de gebroeders Andy en Fränk Schleck in het verleden weleens hun slag.
Verder zijn de bekende 'côtes' als de Stockeu (na 173,5 kilometer), de Redoute (na 218,5 kilometer) en de Saint-Nicolas (na 257,5 kilometer) allemaal van de partij.
Nederlanders
Bauke Mollema heeft een kans om de eerste Nederlandse winnaar te worden na Adrie van der Poel (1988). De Belkin-kopman kende een goede generale in de Waalse Pijl, waar hij als vierde finishte. Een paar dagen daarvoor werd hij al zevende in de Amstel Gold Race.
"Ik ben nog nooit zo goed geweest in de klassiekers als nu. Mijn conditie is echt super. En Luik komt nog, die klassieker ligt me nog beter", zei Mollema afgelopen woensdag na de Waalse Pijl.
In totaal won drie keer een Nederlander: naast Van der Poel kwamen ook Steven Rooks (1983) en Ab Geldermans (1960) als eerste over de finish.
Historie
Om het antieke karakter van 'La Doyenne' (de oudste) te duiden: de eerste winnaar werd in 1867 geboren. De in Luik geboren Léon Houa was in 1892 de beste van een gezelschap van 32 amateurs. Zijn tijd na 250 kilometer koers? Tien uur, 48 minuten en 36 seconden.
De wedstrijd werd overigens in het leven geroepen om de krant L'Expresse te promoten. Niet veel later, in de twintigste eeuw, zouden de kranten L'Auto en la Gazzetta dello Sport dat voorbeeld volgen en respectievelijk etappewedstrijden bedenken als de Tour de France (1903) en de Giro d Italia (1909).
Waarom Bastenaken? In de eerste plaats moest de koers in het Franstalige gedeelte van België plaatshebben, aangezien de krant Franstalig was. En de keuze viel op Bastenaken omdat - heel praktisch - de plaats een station had. En dat bleek voor raceofficials een groot voordeel.
Het retourtje naar Bastenaken was de eerste twee jaren nog louter een feest voor amateurs, maar in 1894 volgde de eerste profwedstrijd. Ook die werd gewonnen door Houa. Tussen 1894 en 1908 werd de race niet georganiseerd.
Favorieten zondag
***** Valverde
**** Martin, Gilbert
*** Kreuziger, Mollema, Kwiatkowski
** Moreno, Nibali, Gasparotto
* S. Sánchez, Costa, Vanendert
nos.nl