Ronde van Vlaanderen
31-03-2014 08:30:32
In de E3 en Gent-Wevelgem is er gevallen, gevallen en nog eens gevallen. Michel Wuyts kent de oorzaken. Onze wielercommentator denkt onder meer aan de opmars van pijnstillers in het peloton. En zondag verwacht hij "een heel aparte Ronde van Vlaanderen".
De finale van Gent-Wevelgem had meer weg van een aflevering van de Amerikaanse ziekenhuisserie ER dan van een wielerwedstrijd. De renners kletsten weer massaal tegen het asfalt en verlieten de wedstrijd met blutsen en builen.
"De mentaliteit verandert in het peloton. De WorldTour-punten zijn te kostbaar", zegt BMC-renner Klaas Lodewyck, een van de slachtoffers. "Zonder punten krijg je geen contract meer. Daarom nemen meer en meer renners onnodige risico's. Het systeem klopt niet."
Michel Wuyts staat Lodewyck bij. "Juist. Het individuele WorldTour-klassement geeft iedere renner een handelswaarde, maar het ploegenklassement is minstens even belangrijk", weet de Sporza-commentator.
"De mannen van de tweede rij blijven meesprinten om in de punten te finishen voor hun team. Dat WorldTour-klassement is van belang voor de volgorde van de volgauto's in nog grotere wedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix."
"Dat speelt allemaal mee in die extreme drang naar voren. Daar rijdt te veel volk op te weinig plaats."
In de E3 vielen ze vrijdag als vliegen tussen de heuveltjes. "Je kan de politici niet kwalijk nemen dat de wegen gemaakt zijn om gemotoriseerd verkeer af te remmen. Dus kan je op die Vlaamse wegen beter met een kleiner peloton koersen", vindt Michel Wuyts.
"Je moet daar niet starten met 25 ploegen van acht renners, maar bijvoorbeeld met een peloton van 20 ploegen met zes man."
"Wat ook een rol speelt is de specialisatie in het wielrennen. Steeds meer renners zijn helemaal klaar voor een kortere periode, een kleiner aantal wedstrijden. En dan zijn ze echt allemaal top. Allemaal rijden ze dan met die extreme drang."
"En dan is er nog een oorzaak, de Amerikaanse renner Taylor Phinney heeft daar al op gewezen: het gebruik van pijnstillers is toegenomen."
"Daardoor is de alertheid wat kleiner. Het bot de reactiesnelheid af. Het ontwijksysteem werkt niet. Dat is ellende, te veel ellende."
Tom Boonen is zondag, in tegenstelling tot vrijdag, niet gevallen. "Bewonderswaardig hoe hij koerst na die enorme dreun van het verlies van dat kind", vertelt Michel Wuyts.
"Ik zag het vrij zwart in na die val en die geblesseerde duim in de E3, maar na Gent-Wevelgem ben ik weer wat geruster. Boonen zal in de Ronde van Vlaanderen een rol van betekenis spelen. En Tom Boonen beschikt over de beste ploeg. Hij heeft Terpstra, Vandenbergh en Stybar. Vooral die eerste twee rijden formidabel."
"Ik denk terug aan de Ronde van Vlaanderen van 2011 toen Tom Boonen nog op het nippertje als vierde finishte, ondanks een steengoede Cancellara. Laat Cancellara en Sagan de rol van superfavoriet maar dragen, dan kan Boonen misschien voor een aangename verrassing zorgen. Daar geloof ik in."
Michel Wuyts heeft de voorbije dagen ook een sterke Belgische kampioen gezien: Stijn Devolder, de meesterknecht van Fabian Cancellara.
"Devolder was ook ploegmaat van ene Tom Boonen in 2008 en 2009 en toen won hij telkens de Ronde van Vlaanderen. Maar die pikorde bij Trek en Cancellara is daar duidelijker. Het draait om één man."
"Maar... in Milaan-Sanremo was Peter Sagan de grote favoriet. En die hebben ze laten kwispelen. Hij moest het met zijn ploeg alleen oplossen."
"In de E3 heeft Cancellara, wegens omstandigheden, moeten achtervolgen. Ook hij mocht het alleen oplossen. Zondag zijn zij de twee favorieten en zullen ze het opnieuw alleen moeten oplossen. Ze zullen de kastanjes uit het vuur mogen halen."
"Dat opent perspectieven voor luitenanten, voor mannen van de lange adem. Op een parcours dat je moeilijk kan inschatten. Hoe zwaar wordt het? Ongetwijfeld heel zwaar. En ik ken iemand die dat aankan."
"Een van de outsiders zou wel eens een sterke Stijn Devolder kunnen zijn. Het wordt een heel aparte Ronde van Vlaanderen als je het mij vraagt."
sporza.be