Opvallende gast vandaag op de slotdag van de Boekenbeurs in Antwerpen: de Deense ex-wielrenner Michael Rasmussen kwam er zijn boek 'Gele koorts' voorstellen. Rasmussen vertelt in zijn boek vrijuit over z'n jarenlange dopinggebruik. "Ik heb er geen spijt van, maar ik zou het toch anders aanpakken als ik het nog eens mocht proberen."

Michael Rasmussen leek in 2007 op weg naar Tour-winst toen hij door z'n ploeg Rabobank uit de Ronde van Frankrijk werd gezet. Rasmussen had gelogen over z'n verblijfplaats op training. Later bekende hij het systematische gebruik van allerlei dopingproducten.

In 'Gele koorts' doet Rasmussen een boekje open over z'n dopinggebruik. "Dit is mijn bijdrage om de hypocrisie uit het internationale wielrennen te bannen. Die hypocrisie is sterk aanwezig. De renners worden telkens beticht, maar in werkelijkheid moeten we een heel systeem opkuisen", zegt de Deen aan Sporza.

Rasmussen is erg openhartig in z'n boek. "Ik moet wel in detail treden. Het zou niet fair zijn om geen namen te noemen. Want dan beschuldig je misschien mensen die wel onschuldig zijn."

"Alles wat ik schrijf, is waar. Ik ben vier dagen ondervraagd door de dopingautoriteiten, ook over andere zaken. Ik heb het meest relevante in het boek gezet. Anders zou het boek 1.000 pagina's zijn."

HHoe kijkt Rasmussen terug op het verleden? Heeft hij spijt van wat hij gedaan heeft? "Ik betreur dat ik er anderen, zoals mijn familie, bij betrokken heb. Dat had ik niet mogen doen. Ik heb daar een grens overschreden. Maar het gebruik van doping betreur ik niet. Al zou ik bij een tweede kans veel zaken anders aanpakken."

"Dat ik loog tegen de media? Dat hoort eigenlijk bij de job. Je kunt van een atleet geen eerlijk antwoord verwachten als je peilt naar doping. Als je toegeeft, is je carrière voorbij."

Wat denk hij over het huidige wielrennen? "Het is nu beter dan tien jaar geleden, maar het is naïef om te denken dat profsport zonder doping mogelijk is. Er zal altijd iemand zijn die het zal proberen."

"Maar het wordt wel beter. Je mag niet vergeten dat de dopingcultuur al 110 jaar bestaat. Het duurt lang om die cultuur te veranderen."

sporza.be



Misschien ook interessant: