De beslissing van Rabobank komt hard aan in de wielerwereld. Sporza-journalisten Michel Wuyts en Christophe Vandegoor geven toelichting en halen aan wat er moet gebeuren om de wielersport weer gezond te maken.

"Ik denk dat de emmer van Rabobank, die aan het vollopen en aan het overlopen was, nu met een stortvloed aan water overgoten wordt en dat de situatie niet meer houdbaar was", zegt Michel Wuyts.

"En ik denk dat de aantijgingen van Levi Leipheimer in het Usada-rapport, waarin hij zei dat hij ook bij Rabobank zijn gang kon gaan, de spreekwoordelijke druppel was."

"Meneer Buggink, de grote baas van Rabobank, kon het aan zijn cliënteel niet langer verantwoorden dat een pak geld naar een wielerploeg zou gaan."

"Wat mij nog het meeste schrik aanjaagt, is dat er mogelijk nog andere ploegen het voorbeeld volgen. En dan hebben we een reusachtig probleem."

"De ploegen die wél overleven, hebben CEO's die verknocht zijn aan het wielrennen en wel klappen kunnen incasseren. Dat kun je enkele keren doen, maar ooit komt die klap te veel. Mijn grote vrees is dat het Usada-rapport, zeker in economisch barre tijden, voor een aantal ploegen die klap te veel is."

Christophe Vandegoor heeft van de persconferentie van Rabobank vooral de felle uithaal naar de wielertop, meer bepaald naar de UCI, onthouden.

“De directie van Rabobank zegt letterlijk dat het heeft geprobeerd zelf schoon schip te maken na onder andere de zaak-Rasmussen", zegt Vandegoor.

"De toenmalige technisch directeur werd buiten gezet en de renners werden van kortbij opgevolgd. Maar na het lezen van het Usada-rapport moesten ze vaststellen dat het gewoon niet lukt. Dopingcontroles waren te flikken."

"De UCI speelde mee in doofpotoperaties. Want de top speelt vals en is verziekt. Ik kijk dan ook vooral uit naar de reactie van (voormalig UCI-voorzitter) Hein Verbruggen die meer en meer met de rug tegen de muur komt te staan.”

Voor Wuyts is het eenvoudig: de UCI moet ageren. "De UCI moet, liefst uit zichzelf, zeggen: "We gaan een herstructurering doorvoeren. En iedereen die door het verleden bezoedeld is, moet eruit." Om dan met een stevige structuur, die vooral antidopinggericht is, een nieuwe UCI op te richten. Dat is één zaak."

"Een tweede zaak is: het wielerbestel moet komaf maken met managers die zelf een groot dopingverleden hebben. Inzake dopingbestrijding hebben die niet de minste autoriteit."

"Zolang dat blijft bestaan, zolang die mensen hoge postjes blijven bezetten - en dat is een ziekte in het wielrennen - denk ik niet dat we een stap vooruit komen. Het is niet altijd goed, het is zelfs slecht, om voor die postjes, managers en ploegleiders, te putten uit het peloton van weleer."

Veel jonge renners klagen dat zij het slachtoffer zijn van fouten in het verleden. Wuyts en Vandegoor zijn allebei blij met de geluiden die ze horen uit die jonge monden.

"Er is een grote ommekeer gaande", zegt Vandegoor (foto). "De generatie van Museeuw ageerde heel vaak achterdochtig en durfde je niet in de ogen te kijken tijdens interviews."

"Velen waren vaak schuw omdat ze wisten dat ze met dingen bezig waren die het daglicht niet mochten zien. Dat zijn de woorden van Museeuw zelf."

"Tegenwoordig voel je meer openheid tegenover journalisten. Ze reageren ook onmiddellijk via open brieven en commentaren op Twitter. Dat was vroeger ondenkbaar. Kijk maar naar Taylor Phinney, die zegt dat er te veel pillen worden gepakt. Dat is een mooi verhaal."

Kan 2013 een "jaar nul" in het wielrennen worden? Beide journalisten zijn voorzichtig. "Na Festina in 1998 en de zaak-Fuentes werd ook al gesproken van een jaar nul", zeggen ze. "Ik kan alleen de hoop uitdrukken dat het bestel zich nu gaat veranderen en dat al wie boter op zijn hoofd heeft zich terugtrekt", gaat Wuyts voort.

"We doen er goed aan, ook met alle mogelijke persmensen, om daarop te blijven hameren. Het is een stille hoop, maar ik wil er mijn steen toe bijdragen om het wielrennen weer acceptabel te maken. Ik vind het een te mooie sport om teloor te laten gaan."

sporza.be



Misschien ook interessant: